Zomerschool Klassieken

De Zomerschool Klassieken is een week waarin je colleges volgt op de Universiteit van Amsterdam. Je kiest daarbij twee vakken uit een aanbod variërend van de grote klassieke schrijvers (waaronder altijd de examenauteurs voor de komende twee jaar) tot minder bekende werken of zelfs een cursus spijkerschrift. Voor studenten en andere vergevorderden is er een keur aan auteurs die tijdens het studiecurriculum niet vaak gelezen worden - een buitenkansje dus! Naast deze twee leescolleges kun je ook extra grammaticavakken volgen. Buiten de colleges om worden er verschillende activiteiten georganiseerd, zoals een lezing van een eminente classicus/-a, een pubquiz, een picknick en een filmavond.

Laverna is bij de Zomerschool altijd van de partij en assisteert waar nodig: zo verzorgt het Lavernabestuur de lunch en picknick en zetten enkele enthousiaste studenten een pubquiz in elkaar voor alle deelnemers. Verder kun je voor vragen altijd bij Laverna en haar leden terecht - de studenten van de UvA zijn meestal immers zeer ervaren zomerscholieren!

 

Lieke Rademakers (student GLTC) over de Zomerschool:

De Zomerschool was voor mij een omslagpunt in mijn studiekeuze, aangezien ik – afkomstig uit een Brabants dorp – Amsterdam als grote, drukke, toeristische stad meteen had afgewezen. Toch kwam ik via-via bij de Zomerschool in Amsterdam terecht, waar ik in de zomer tussen de vierde en de vijfde klas gymnasium voor het eerst aan meedeed. Samen met de andere deelnemers die van ver kwamen overnachtte ik in een hostel bij het Museumplein. Deze groep van 'hostelgangers' trok van begin af aan samen op: we namen 's ochtends met z'n allen de tram naar de universiteit en na de colleges zochten we gezamenlijk een plekje om te eten. Ik ontdekte gaandeweg dat Amsterdam er heel anders uitziet als je een uitvalsbasis hebt en vanuit het perspectief van een student in plaats van een toerist de stad bekijkt.

Naast de stad leerde ik ook de universiteit en de mensen daar kennen. Veel Laverniones doen regelmatig mee aan de Zomerschool en het bestuur (met eventuele helpers) ontvangt tijdens en buiten de colleges de zomerscholieren hartelijk met een pubquiz, lekkere broodjes als lunch en een picknick met filmavond aan het einde van de week.

Het fijne aan de zomerschool is dat je op een plek belandt waar je niet de enige bent met een passie voor de klassieken, maar deel van een groep scholieren, studenten, docenten en andere geïnteresseerden die de klassieken een week van hun vakantie waard achten. Deze enthousiaste sfeer werd ook door de docenten en studenten van de UvA overgebracht en heeft me overtuigd om toch Amsterdam maar als studiestad in overweging te nemen. Inmiddels vijf jaar (en vele zomerscholen) later studeer ik inderdaad klassieke talen aan de UvA en ben ik zelf deel van het “Laverniaanse ontvangstcomité”; van die keuze heb ik geen moment meer spijt gehad. Dankjewel, Zomerschool!