Lustrumcongres ‘De Schurk in de Oudheid’

Het 25-jarig bestaan van Laverna is gevierd op 19 januari 2018 met onder andere een lezingendag met als thema 'De Schurk in de Oudheid'. De godin Laverna stond in de Oudheid al bekend om haar patronage van dieven en misdadigers. Een beter thema om de naamgodin van de vereniging te eren, is dan ook ondenkbaar. Bovendien kent de Klassieke literatuur genoeg interessante boeven en schurken die nog steeds tot de verbeelding spreken. Goden gedragen zich schofterig, Romeinse keizers kennen hun grenzen niet en ook mythologische ‘helden’ als Odysseus of Agamemnon hebben een dubieuze reputatie.

Verschillende binnenlandse en buitenlandse sprekers hebben hun licht laten schijnen over Griekse, Romeinse, mythologische en historische schurken. De dag ging gepaard met een programmaboekje met daarin niet alleen informatie over de lezingen op de lustrumdag, maar ook een vooruitblik op het aanstaande toneelstuk en teksten van alle oud-voorzitters van Laverna over hun bestuursperiode. De dag is ten slotte feestelijk afgesloten met een borrel, diner een groots feest.

Sprekers:

De twee buitenlandse sprekers op het lustrumcongres van Laverna waren professor Douglas Cairns en professor Adrian Kelly. Professor Cairns is gespecialiseerd in ethiek in Griekse epen, tragedie en lyrische poëzie; professor Kelly is gespecialiseerd in vroeg Griekse poëzie van de 8e tot de 6e eeuw v.Chr.

De binnenlandse sprekers op de lustrumdag van Laverna waren Rodie Risselada, Raphael Hunsucker en Hugo Koning.

Rodie Risselada is welbekend bij de studenten van de UvA van de colleges morfologie en taalkunde. Bij dat laatste vak lezen de studenten ook de Amphitruo van Plautus, een komedie die in april 2018 door de leden van de toneelcommissie op de planken is gezet en wat dan ook het onderwerp van de lezing van Rodie was.

Raphael Hunsucker is oud-voorzitter van Laverna en momenteel promovendus aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Raphael heeft op de lustrumdag voor ons uitgewijd over 'de stichting van een schurkenstaat'.

Hugo Koning is momenteel werkzaam als universitair docent aan de Universiteit Leiden. Op de lustrumdag heeft hij ons iets verteld over de schurkachtige eigenschappen van Odysseus door hem te vergelijken met helden en schurken.

 

Praktische details:

De lezingendag vindt plaats in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam (Nieuwezijds Voorburgwal 282).

De lezingen duren van ongeveer 11:00 tot 17:00 uur. Inloop is vanaf 10:30 uur, na afloop is er een borrel (tot ca. 18:00 uur). De lezingendag is inclusief lunch, koffie/thee en de borrel.
Aansluitend vinden er een diner en feest plaats in café/restaurant Weesper (Weesperzijde 147), hiervoor kun je je apart aanmelden.

Kosten:

Lezingendag: 10 euro voor studenten en 17,50 euro voor niet-studenten.
Diner: 25 euro.
Feest: 5 euro.
Combitickets hebben extra voordelige prijzen, zo is een combiticket voor Dag, Diner & Feest: 35 euro voor studenten en 42,50 voor niet-studenten.