Lieve Laverniones,

 

Allereerst wensen wij iedereen een gelukkig nieuwjaar en het allermooiste voor 2023! Het belooft een spectaculair jaar te worden, te beginnen met het Nieuwjaarsdiner, maar ook de reis naar Verona en de lustrumdag op 14 april. 

 

Verder staat de tweede ALV op het programma: op 2 februari zullen we aan jullie presenteren hoe het afgelopen halfjaar is verlopen en hoe de rest van dit academisch jaar eruit zal zien. We hopen dat jullie aldaar jullie stem laten horen en jullie opmerkingen, klachten of complimenten zullen uitspreken.

 

Vanaf 12 januari zijn er weer officiële borrels in Kapitein Zeppos. We zien jullie graag daar!

 

Liefs,

Het bestuur

 

Overzicht activiteiten

 

 

Overzicht tips

 

 

Meer informatie over de activiteiten

 

Vr 20/01: Nieuwjaarsdiner @Haarlemmermeerstation

Onze Vrouwe is bijna jarig en dat gaan we groots vieren: het Nieuwjaarsdiner vindt plaats op 20 januari vanaf 18:00 en iedereen inclusief aanhang is welkom! Bij deze gelegenheid wordt tevens het lustrum officieel geopend door de voorzitter van de lustrumcommissie. Je kan je uiterlijk 6 januari aanmelden (en vermeld daarbij meteen eventuele dieetwensen). De entree bedraagt 10 euro per persoon. We hopen jullie allemaal in jullie mooiste outfits te mogen verwelkomen in het Haarlemmermeerstation (Amstelveenseweg 266)!

 

Do 02/02: ALV II @PCH (o.v.) 

Het voelt misschien nog alsof het jaar net van start is, maar ondertussen zijn we alweer bijna op de helft aanbeland! Hoe staat het met de stacks van Laverna en waar kijken we naar uit in het tweede halfjaar? Dat gaan we allemaal bespreken op de ALV II. Deze zal plaatsvinden op 2 februari in het PCH (locatie onder voorbehoud). Jullie zijn welkom vanaf 17:30, waarna we om 18:00 zullen starten. Zoals gewoonlijk zullen de hapjes en drankjes tijdens de ALV geregeld worden door Laverna en zullen we na de ALV nog gaan eten en borrelen. De agenda en andere documentatie zullen wij jullie uiterlijk twee weken van tevoren via de mail doen toekomen. Hopelijk zien we jullie allemaal daar!

 

Vr 03/02: ALPHA Winter gala @?

Op 3 februari vindt het ALPHA Wintergala plaats. Dit traditionele gala wordt georganiseerd door ALPHA voor alle studieverenigingen van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Het thema? Gemaskerd bal. Hoe laat? Vanaf 21:00. Ben jij erbij? Leuk! Noteer de datum, tijd en het thema vast in je agenda. Meer info volgt. 

 

Leesuurtjes Grieks en Latijn

Er zijn nog steeds twee leesuurtjes actief, in het Grieks en het Latijn, die allebei zeer binnenkort aan een nieuwe tekst gaan beginnen: Sophokles’ Oidipous Tyrannos en Claudianus’ De raptu Proserpinae. Meld je snel aan om het vanaf het begin mee te maken, maar je kan ook altijd later nog aansluiten.

 

Meer informatie over de tips

 

Wo 04/01: Geplunderd en nagemaakt: Grieks aardewerk van Sicilië @APM

In deze schouw, op 4 januari tussen 15:00-15:30, vertelt conservator Laurien de Gelder over de herkomstgeschiedenis van bijzonder Grieks aardewerk uit Sicilië. Vanaf de derde eeuw voor Christus worden in lokale werkplaatsen in Centuripe op Sicilië aardewerken voorwerpen gemaakt van lokale klei. De vazen onderscheiden zich  door de unieke vormen, decoratieve ornamenten in reliëf en kleurrijke beschilderingen. Sinds de ontdekking van de archeologische vindplaatsen bij Centuripe kent deze plek een lange geschiedenis van plundering en een traditie van lokale vervalsingen. Entree bedraagt €5, meer informatie vind je hier.

 

Ma 09/01: Diesviering UvA @Lutherse Kerk

De Universiteit van Amsterdam wordt 391 jaar en dat wordt op 9 januari gevierd in de Lutherse Kerk. Paul Verbeek zal geïnstalleerd worden als nieuwe rector en na afloop is er een receptie. Laverna is daar ook! Meer informatie en een aanmeldlink vind je hier.

 

Vr 20/01: oratie Felix Budelmann @online

Op zoek naar een klassieke tijdsbesteding tijdens de voorbereidingen voor het Nieuwjaarsdiner? Op 20 januari houdt Budelmann (ja, die van de Green and Yellow) van 16:15-17:00 zijn oratie over het Griekse literatuur  en het ‘’nu’’ aan de Rijksuniversiteit Groningen. Gelukkig hoef je niet naar het hoge noorden af te reizen: een livestream vind je hier

 

Do 26/01: Amsterdam Classics Seminar @PCH 1.04

Altijd al een echte academische seminar willen meemaken met een befaamde Spaanse classicus? Donderdag 26 januari vindt van 15:00-17:00 de Amsterdam Classics Seminar plaats met als onderwerp Natural Conversation in the dialogues of Plato. Aanmelden is niet nodig, iedereen is van harte welkom. 

 

Vr 27/01: Boekpresentatie ‘Nieuw Rome’ door Wim Jurg @RMO

Nieuw Rome beschrijft hoe in de vijfde eeuw het Oost-Romeinse rijk de toekomst leek te hebben, maar in de zesde eeuw één keizerschap voldoende was om de basis ervan te ondermijnen. Historicus Wim Jurg beschrijft in zijn boek de opkomst van het rijk en de neergang onder keizer Justinianus. Die werd een handje geholpen door kerkelijke scheuringen in Syrië en Egypte, en een heuse pandemie: de builenpest. Wim Jurg zal op 27 januari tussen 15:00-16:30 zijn nieuwste boek presenteren én signeren in het Rijksmuseum van Oudheden. Meer informatie vind je hier