Lieve Laverniones,

 

We kijken zeer tevreden terug op een prachtige maand met de Lustrumreis naar Verona en de Lustrumdag. Wij willen nogmaals onze dank uitspreken aan de Lustrumcommissies voor een onvergetelijke dag, avond en nacht! We hopen dat jullie allemaal zijn bijgekomen en vol goede moed de laatste maanden van dit academisch jaar induiken. In de maand mei staan er een aantal lezingen op het programma, gaan we naar het museum en het theater en zingen wij bij de Duke of Tokyo het dak eraf. Let op: voor het zingen met classici is er ook een aanmelddeadline én vol=vol, dus wees er snel bij! 

 

Verder willen we jullie nogmaals attenderen op het jaarlijkse hoogtepunt in de klassieke sector: de Zomerschool Klassieken (14 - 18 augustus)! Meld je aan voor de colleges of voeg je bij het Laverna-broodjessmeer-team!

 

Ten slotte graag jullie aandacht voor het volgende: op 25 mei van 9.00-12.45 vinden proefcolleges plaats (locatie BG1 3.09) in het kader van de sollicitatieprocedure voor een nieuwe UD op het terrein van literair en cultureel erfgoed bij ACASA. Je kan je aanmelden om deze colleges bij te wonen door te mailen naar secretariaat-acasa-fgw@uva.nl.

 

Liefs,

Het bestuur

 

Overzicht activiteiten

 

 

Overzicht tips

 

Meer informatie over de activiteiten

 

Do 04/05: Onofficiële borrel

Aankomende donderdag is er in verband met de Dodenherdenking geen officiële borrel. Voel je daardoor niet bezwaard om je alsnog te verenigen in de binnenstad en samen te herdenken!

 

Ma 08/05: EOL- & NKV-lezing ‘De Rijkdom van Menelaos’ @Ignatius

In deze lezing wordt de Odyssee bekeken als bron van historische informatie. De geschiedenis van de Feniciërs wordt in verband gebracht met de wereld van de Griekse verhalen door een historische betekenis te geven aan enkele passages uit de verhalen van Menelaos. De lezing vindt plaats op het Ignatiusgymnasium en begint om 20.00 uur. Aanmelden is niet nodig, meer informatie vind je hier.

 

Vr 12/05: MuCie activiteit: De Bentvueghels @Centraal Museum Utrecht

Op deze dag gaan we met de MuCie naar Utrecht, om daar de tentoonstelling over de Bentvueghels te bezoeken, een groep kunstenaars uit de Nederlanden die zich omstreeks 1620 in Rome verenigden. Het belooft een mooie en bijzondere tentoonstelling te zijn, dus mis dat niet! De aanmelddeadline is woensdag 10 mei. Laat ons ook meteen weten of je een museumkaart of iets vergelijkbaars hebt, anders kost het €3,25 voor studenten. We verzamelen om 14.10 op spoor 4b op Amsterdam Centraal, om de trein van 14:24 te nemen. Je kan natuurlijk ook zelfstandig reizen, laat dat dan even weten. Na het museumbezoek is er ook nog een borrel. Meer informatie over de tentoonstelling vind je hier.

 

Za 20/05: Antigone in de Amazone @ITA

In deze voorstelling, gebaseerd op de bekende tragedie van Sophocles, wordt het verhaal verteld van bewoners van de Amazone, waar de bossen branden om plaats te maken voor de sojateelt en waar het kapitalisme de natuur verslindt. Het is een allegorisch stuk over de verwoestingen en ontheemding door de moderne staat, in samenwerking met inheemse mensen, activisten en acteurs uit Brazilië en Europa gemaakt. Meld je uiterlijk vrijdag 5 mei aan! Kosten bedragen €8,75. Meer info vind je hier.

 

Vr 02/06: Karaoke met classici @Duke of Tokyo 

Het is tijd om onze keel te smeren en onze zangkunsten te laten horen. Op vrijdag 2 juni organiseren we van 17.00 uur tot 19.00 uur een gezellige avond vol karaokeplezier in de Duke of Tokyo. Of je nu een liefhebber bent van een klassieke opera, Can’t hold us uit je hoofd kent of Adele móét laten horen aan de rest, er is voor ieder wat wils. Laat je verlegenheid thuis en neem je gouden keel mee. Meld je uiterlijk 29 mei aan en dan hopen we jullie in grote getalen te zien! VOL = VOL

 

Vr 03/06: NKV Themadag @Doelenzaal

Op zaterdag 3 juni zal de jaarlijkse NKV themadag plaatsvinden in de Doelenzaal (UB Singel)! Ook dit jaar hebben wij daar weer erg veel zin in, niet alleen omdat dit jaar zich onder de sprekers vier (oud-)Laverniones bevinden. Dit jaar is het thema Eros: Liefde, Seksualiteit en de Oudheid. In vier lezingen zullen verschillende experts hun licht schijnen op dit fenomeen, zowel in de oudheid zelf als in latere tijden. Lezingen zijn van dr. Mieke de Vos, Emma Huig & dr. Ewan Short, Maurits Lesmeister en Jip Lemmens. De dag is van 13.00 tot ca. 17.00 en wordt gevolgd door een borrel! Meer informatie kun je hier vinden. Wil jevoor een gereduceerd tarief mee? Meld je dan uiterlijk woensdag 31 mei bij Laverna aan en geef aan of je NKV-lid bent of niet. Laverniones die wél lid zijn betalen dan €2,50, niet-NKV-leden €3,75. NKV-lid worden is zeer aan te raden en kan hier.

 

Vr 16/06: Eindejaarsactiviteit + Lavernische Spelen @HLMS 

Op vrijdag 16 juni zullen we het academisch en lustrumjaar afsluiten met niet één, maar twee tradities: de Eindejaarsactiviteit en de Lavernische Spelen! Op het vertrouwde terrein van het Haarlemmermeerstation zullen Laverniones met elkaar strijden om de felbegeerde eerste plaatsen. Laat zien wat je waard bent op het gebied van sport, creativiteit en feitenkennis! Na de lichamelijke en geestelijke inspanningen wordt de dag feestelijk afgesloten met een barbecue. De middag zal naar schatting om 15u beginnen. Meer informatie volgt later, maar blokkeer deze middag alvast in je agenda! 

 

Vr 23/06: Interklassiek Voetbaltoernooi @Amsterdam 

Op vrijdag 23 juni is het eindelijk weer zover, het Interklassiek Voetbaltoernooi. We gaan weer heel erg ons best doen om de kylix te veroveren! Ben jij nou de nieuwe Messi en heb je zin om voor Laverna hattricks te scoren of de teams met classici van buiten de Ring vreedzaam te tackelen, als ze te dichtbij komen? Meld je dan uiterlijk 18 juni aan i.v.m. teamvorming. Daarnaast heeft het Lavernateam een fanbase nodig om hen aan te moedigen. Kom dus vooral mee om aan te moedigen, als je geen zin hebt om zelf te voetballen! Ontdek je potentie als voetbalouder!

 

Meer informatie over de tips

 

Za 27/05: Zeventiende Zenobiacongres De zijderoutes @OBA

Tijdens deze inspirerende dag in de Theaterzaal van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) behandelen zes experts verschillende gebieden van de Zijderoutes, van de Oudheid tot de Vroegmoderne Tijd. Tezamen bieden zij de bezoeker een prachtige inkijk in de geschiedenis van de mensen die reisden over de vlaktes en bergen van Centraal-Azië en daarbuiten. Je kunt hier meer informatie vinden én een kaartje kopen voor het studententarief van €7,50.

 

Zo 28/05: Boekpresentatie Ramon Selles ‘Alleen maar woorden. Brieven van Heloïse en Abelard’ @Perdu 

Classicus Ramon Selles heeft de afgelopen tijd gewerkt aan een vertaling van de befaamde brieven van Heloïse en Abelard, die bijvoorbeeld voorbij komen in het college Postklassiek Latijn. Dit is het prachtige boek Alleen maar woorden geworden, dat op Pinksterzondag wordt gepresenteerd. Bij de presentatie worden bijdragen geleverd van cultuurhistorici (waaronder David Rijser), onderzoekers en acteurs. De presentatie is bij Theater Perdu (Kloveniersburgwal 86) en start om 15.30, de inloop is vanaf 15.00. Na afloop is er een borrel en de mogelijkheid om het boek aan te schaffen. Aanmelden is gratis en kan je doen door te mailen naar info@damon.nl. Je kunt hier meer lezen over de bijdragen en alvast een kijkje nemen in het boek.

 

Vanaf 01/06: Vondsten uit Fort Vechten @RMO

Fort Vechten is de belangrijkste Romeinse vindplaats in Nederland waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Gelukkig heeft het RMO vanaf 1 mei een tentoonstelling met alle topvondsten, waaronder gezichtsmaskers, schrijfstiften en terra-sigillata-aardewerk. Toegang voor studenten is gratis. Lees hier meer.

 

Vanaf 15/06: Penthesilea @ITA 

Penthesilea van Heinrich von Kleist geldt als een van de meesterwerken van het wereldtoneelrepertoire. In dit verschroeiende drama over een fatale liefde kolkt een zinderende passie die onstuitbaar naar de oppervlakte dringt. Nieuwsgierig? Lees hier meer.