Lieve Laverniones,

We hopen dat jullie allemaal een fijne vakantie hebben gehad en er zin in hebben weer te beginnen!

De Laverna-activiteiten vinden deze maand helaas nog steeds (bijna) allemaal online plaats, maar zijn daarom geen minder goede manier om het nieuwe academisch jaar op een gezellige manier in te luiden!

Uiteraard gaan we onze nieuwe eerstejaars een warm welkom bezorgen, zij het zonder het traditionele EJW. Op vrijdagmiddag 4 september vindt er vanuit ACASA een pubquiz plaats, waar ook ouderejaars voor uitgenodigd zijn. ‘s Avonds organiseert Laverna een introductie-activiteit waar ook (al is het beperkt) ouderejaars bij kunnen aansluiten. Meld je snel aan, want vol = vol! 

Verder is er natuurlijk een ALV, nemen we deel aan de online Week van de Klassieken en organiseert Laverna een heuse pokeravond. Lees snel verder!

Tot gauw!

Veel liefs,
Het Lavernabestuur

 

P.S. Schoolkitchen is op zoek naar nieuwe collega’s. Lijkt het je leuk daar huiswerkbegeleiding/bijles te geven? Zie voor meer info de bijlage van deze mail.

 

Overzicht van de activiteiten

 

 

Overzicht van de tips

 

Meer informatie over de activiteiten

 

Donderdag 3 september: Online borrel

Twee maanden na Laverna’s laatste officiële activiteit, is het weer tijd om bij te kletsen! Zelfs in deze coronazomer (of misschien juist?) heeft iedereen wel wat leuks meegemaakt, dus kom je mooiste vakantieverhalen vertellen tijdens de eerste officiële Lavernaborrel van het jaar!

De borrel is online en begint om 20:00u.

 

Vrijdag 4 september: Pubquiz introductiedagen eerstejaars @Zoom

Vrijdag is de laatste dag van de introductiedagen van de nieuwe ACASA-eerstejaars. De organisatie van de introductiedagen organiseert van 14:00-15:30 een pubquiz via Zoom, waarbij ook ouderejaars zijn uitgenodigd om de eerstejaars een beetje bij te staan. Lijkt het je leuk mee te doen? Stuur dan even een mailtje naar studentassistent Laura Brinkhorst (l.brinkhorst@student.vu.nl). 

 

Vrijdag 4 september: Introductieactiviteit eerstejaars @Oosterpark/CREA

Dezelfde avond organiseert Laverna een fysieke activiteit voor haar nieuwe eerstejaars. Als het goed weer is, vindt de activiteit vanaf 18:00u in het Oosterpark plaats, anders gaan we naar CREA. In de CREA-zalen mag er niet gegeten worden, dus in dat geval beginnen we om 20.00u. Lijkt het je als ouderejaars leuk de eerstejaars te leren kennen? We kunnen maar een beperkt aantal ouderejaars verwelkomen vanwege de coronamaatregelen (die helaas ook het gebruik van alcohol voor ons verbieden), meld je dus snel aan! Vol = vol.

De activiteit duurt (afhankelijk van de locatie) van 18:00u/20:00u tot 22:00u. We laten uiterlijk 24 uur van tevoren weten waar de activiteit wordt gehouden. 

 

Woensdag 9 september: Lezing: Van Sappho tot Sulpicia. Vrouwelijke dichters uit de klassieke oudheid & nabespreking @Livestream

In Ik verlang en sta in brand verzamelde en vertaalde Mieke de Vos de overgebleven poëzie van vrouwen uit de oudheid, van Sappho uit de zesde eeuw v.Chr. tot de Romeinse Sulpicia uit de eerste eeuw v.Chr. Hun werk plaatste De Vos in de context van de antieke samenleving. Daar gold de ongeschreven regel dat vrouwen buitenshuis niet van zich mochten laten horen, en eigenlijk ook geen literair werk mochten schrijven.

Toch werd het werk van vrouwen veel gelezen en nagevolgd door mannelijke auteurs. Sappho en andere vrouwelijke dichters schreven over universele thema’s als liefde en dood, maar ze werden gewaardeerd als representanten van de vrouwelijke stem. In een tweegesprek gaan Jacqueline Klooster en Mieke de Vos in op wat deze dichters uniek maakt en waarom ze nog steeds worden gelezen. Hester Knibbe verzorgt een poëtisch intermezzo.

De lezing is op 9 september van 17:00 tot 18:30 en zal via een livestream te volgen zijn. Aanmelden kan via deze link. Laverna organiseert na afloop een online nabespreking.

 

Donderdag 10 september: ALV @Zoom

Ook de algemene ledenvergadering moet dit jaar online, maar treur niet te veel, want Laverna wil jullie toch graag trakteren op een eerste drankje bij de online ALV. Dus wil je je bier, wijn of ice tea green declareren? Stuur dan het bonnetje door (tot max. €5 p.p.). Op de ALV zal teruggeblikt worden op het vorige semester en zullen we vooruitkijken naar de onzekere toekomst. Ook staat er een flinke bestuurswissel op het programma. Dus claim je drankje, verwelkom een nieuw bestuur en kijk en denk mee over de toekomst! Hopelijk tot dan! De ALV begint om 20:00u.

 

Zaterdag 12 september: Lezing: Van wie is Alexander de Grote? & nabespreking @Livestream

Noord-Macedonië ruziede jarenlang met Griekenland om de naam 'Macedonië' en het bijbehorende historische erfgoed, de geschiedenis van Alexander de Grote. De naamsverandering naar 'Noord-Macedonië' was een diplomatieke doorbraak, maar het gevecht om de geschiedenis gaat door. De Macedonische kwestie, waarvan Alexander en zijn vader Philippus het gezicht werden, is meer dan een namen- of cultuurstrijd. Het gevecht om de geschiedenis is verbonden aan territoriale claims, de behandeling van etnische minderheden en nationale identiteit. 

Rosa van Gool is opgeleid als classica en werkt als journalist voor de Groene Amsterdammer. Ze heeft een longread geschreven over de controversiële kwestie van wie het gebied (en de naam) Macedonië is, met interviews aan beide zijden van de grens.

De lezing is op 12 september om 15.00 en zal zowel via een livestream te volgen zijn als op locatie (leuk als basis voor een weekendje Friesland). Wees alert, de datum en tijdstip van de lezing zijn i.v.m. corona onder voorbehoud. Aanmelden kan via deze link. Na afloop organiseert Laverna een online nabespreking.

 

Donderdag 17 september: Pokeravond @Zoom

De eerste spelletjesavond van het jaar wordt wordt gekenmerkt door spanning en sensatie! We gaan namelijk tegen elkaar pokeren! We spelen zonder inzet, maar als je echt een goede hand hebt, raden we je aan te kijken of je tegenspelers misschien toch zijn te overtuigen om een Loebje in te zetten! Bereid je goed voor door de bijgevoegde instructievideo’s te kijken en kom in de juiste stemming door nog een keer Daniel Craig te zien schitteren in Casino Royale. Meld je aan via de mail zodat we weten of we een of twee lobbies moeten verzorgen. Tot de 17de!

 

Enkele instructievideo's:

 

Donderdag 24 september: FiCie-activiteit @Netflix Party

Het weer tijd voor een filmavond! Dit keer kijken we de klassieker (haha) Gladiator. Om mee te kijken heb je de Chrome extension Netflix Party nodig en uiteraard een Netflix-account (of een gratis proefabonnement). Hier vind je de downloadinstructies: https://www.netflixparty.com. We beginnen om 19.30u en voor die tijd krijg je de link toegestuurd. Ook zal er een nabespreking op Zoom zijn.

 

Donderdag 1 oktober: Online borrel

Ook oktober trappen we af met een online borrel. Pak er een drankje bij en kom gezellig bijkletsen!

We beginnen weer om 20:00u. 

 

Elke zaterdag om 11:00u: Leesuurtje Homerus @Zoom

We lezen momenteel boek 14 van de Odyssee. Zin om mee te doen? Stuur even een mailtje!

 

Meer informatie over de tips

 

T/m zondag 13 september: Caravaggio-Bernini: Barok in Rome @Rijksmuseum 

De laatste kans om de baroktentoonstelling in het Rijksmuseum te bezoeken! In deze tentoonstelling zijn een paar topstukken van Caravaggio en Bernini te zien, die respectievelijk de beste schilder en beeldhouwer van hun tijd waren (misschien zelfs de beste schilder en beeldhouwer ooit!). Ga vooral ook nog even langs de eregalerij, die bijzonder rustig is vanwege corona waardoor je de unieke kans hebt om in je eentje rustig een Vermeer te bekijken. 

 

Donderdag 3 t/m zondag 13 september: Week van de Klassieken @Online

De oorspronkelijk in april geplande Week van de Klassieken 2020 is verplaatst naar september en vindt dit jaar helemaal online plaats. Je kunt dus alle lezingen vanuit je luie stoel bekijken! Hieronder een overzicht met links naar de pagina’s waar je je voor de lezingen kunt aanmelden. Ze zijn allemaal gratis. 

Op 9 en 12 september organiseert Laverna ook een nabespreking, zie daarvoor de activiteiten hierboven. 

 

Vrijdag 18 september: The State of European Literature @Aula UvA & online

Jaarlijkse lezing, dit jaar uitgesproken door Philipp Blom, historicus en auteur van verschillende romans en journalistieke, politieke en filosofische essays. Zijn nieuwste boek Het grote wereldtoneel ligt sinds kort in de boekhandel. 

Ooit hadden westerse samenlevingen een duidelijk verhaal. Het was christelijk, patriarchaal en imperialistisch, gebaseerd op het bijbelse gebod "onderwerp de aarde". Talloze mensen leden onder de gevolgen van dit verhaal, en dit leed werd blootgelegd en onderzocht door schrijvers die het wilden beschrijven of zelfs een einde wilden maken en nieuwe perspectieven wilden openen, maar economische crises, de klimaatcrisis en de corona-pandemie maken duidelijk dat dit verhaal niet langer komt overeen met de wereld die we ervaren. Het verhaal van het Westen is zo goed als uit elkaar gevallen. Sociale activisten hebben de vernietiging ervan geëist, wetenschappers vielen de fundamenten ervan aan, filosofen legden de vooroordelen bloot. Dit is een historische overwinning geweest voor rede en gerechtigheid, maar het heeft ook de idee van een doel ondermijnd dat deze samenlevingen ooit hadden. Als sociale conventies niet gerespecteerd moeten worden, als technologische vooruitgang tot milieurampen leidt, als gemeenschappelijke doelen slechts een ander masker van bedrijfsmacht zijn, dan is een logische reactie een terugtrekking in individualistische verhalen en narcisme.

Wat betekent dat voor vertellers? Is het mogelijk om verhalen te vertellen die niet langer resoneren met het publiek, niet langer een gedeeld gevoel van doel, of van goed en kwaad? En welke rol kunnen vertellers, indien aanwezig, spelen bij het vinden van een gemeenschappelijk sociaal doel in tijden van crisis?

Toegang is gratis, aanmelden kan via deze link

 

Zaterdag 19 & zondag 20 september: Aeschylos’ Smekelingen @Tolhuistuin

De klassieke tragedie Smekelingen van Aeschylos, vertaald door Hafid Bouazza en voorgedragen door acteurs Gijs Scholten van Asschat, Hans Croiset en Jochum ten Haaf. Met traditionele Koerdische zang door een vrouwenkoor. Een moderne interpretatie van een eeuwenoud verhaal.

Smekelingen vertelt het verhaal van een groep vrouwen die op de vlucht zijn voor gedwongen huwelijken en huiselijk geweld en asiel zoeken in een voor hen onbekende stad. De koning van de stad twijfelt: moet hij ze binnenlaten, en wat zijn de gevolgen?

Deze eeuwenoude tekst wordt op het Forum on European Culture gepresenteerd in een unieke vorm in de open lucht: de Tolhuistuin. Het koor wordt gevormd door 9 Nederlands-Koerdische vrouwen, ieder met hun eigen verhaal. Na de voorstelling reflecteert het publiek verder mee. Wat kunnen woorden van meer dan tweeduizend jaar geleden ons vertellen over het lot van vluchtelingen en urgente onderwerpen als vreemdelingenhaat en integratie?

Naar een idee van de Amerikaanse classicus en regisseur Bryan Doerries en gebaseerd op het concept van zijn ensemble Theater of War. Ze ontwikkelden The Suppliants [Smekelingen] in de Verenigde Staten in nauwe samenwerking met de Caribische Garifuna-gemeenschap.

 

Let op: dit programma vindt buiten plaats, dus wees voorbereid en neem warme kleding mee! Kaartjes voor studenten: €15. Meer informatie over het festival is te vinden op https://cultureforum.eu

 

Woensdag 23 september: NKV-lezing van Jelle Abbenes: Pausanias’ wonderbare reizen @Doelenzaal UB

Jelle Abbenes vertelt over de wederzijdse afhankelijkheid van de archeologie en de interpretatie van het werk van Pausanias, wiens bekendste werk een reisverslag van het oude Griekenland is. Dit doet hij aan de hand van kunstwerken en plaatsen uit de oudheid én hij gaat in op de werkwijze en interesses van Pausanias (ca. 115-180). 

De lezing begint om 20.00u.