Activiteitenmail:

 

 

Lieve Laverniones,

 

Terwijl wij nagenieten van Malta is maart alweer ruimschoots begonnen. Daarom vind je in deze mail ook vast activiteiten voor de eerste weken van april. Maart en april staan bol van het klassieke toneel! Naast ons eigen lustrumtoneel 5 en 6 april bezoeken we maar liefst drie klassieke stukken de komende tijd.

Dan nog een algemene mededeling: in april en mei begint de wekelijkse borrel om 19:00 uur in plaats van 17:00, in Kapitein Zeppos.

 

Overzicht van de activiteiten:

NB Vrijdag 18 mei: Interklassiek Symposium

 

Tips:

 

Meer informatie over de activiteiten:

 

Woensdag 14 maart: boekpresentatie Diederik Burgersdijk @ Athenaeum

Aanstaande woensdag is de feestelijke boekpresentatie van het nieuwe boek van Diederik Burgersdijk: De sluipwesp en de leliën. In dit boek wordt de samenhang tussen heidendom en christendom en de connectie tussen de oudheid en nieuwe tijd bestudeerd. Aanvang is om 17:00 uur (inloop vanaf 16:30 uur) in Athenaeum. Aanmelden kan via publiciteit@uitgeverijathenaeum.nl.

 

Woensdag 21 maart: NKV-lezing: Gelijkheid en ongelijkheid bij Romeinse diners

Op verkiezingsavond organiseert het NKV een lezing over de gebruiken van Romeins dineren en hoe bepaalde sociale omstandigheden daarin weerspiegeld werden. De lezing wordt gegeven door Simon Speksnijder, historicus en classicus. Het zal plaatsvinden in de Doelenzaal om 20:00 en is gratis voor NKV-leden!

 

Donderdag 22 maart: lezing Pindar, Literature and the Sublime van Bob Fowler @ PCH 1.05

Bob Fowler (University of Bristol) zal het in zijn lezing Pindar, Literature and the Sublime over de stelling van Boris Maslov hebben. Die luidt dat de poëzie van Pindarus het begin van literatuur markeert; de functie van de auteur is uitgesproken in de poëzie en de auteur benadrukt zijn macht en die van zijn gedichten, die de normale werkelijkheid kunnen overschrijden. Het is niet voor niets dat Pindarus als voorbeeld voor het sublieme geldt (de adelaar in de wolken). Ook op het gebruik van dit concept als sleutel bij het lezen van Pindarus zal Bob Fowler ingaan. De lezing vindt van 15:00 tot 16:30 uur plaats in het P.C. Hoofthuis in zaal 1.05. Iedereen is welkom, aanmelden is niet nodig.

 

Zaterdag 24 maart: NKV lustrum @ Utrecht

In het weekend van 24 en 25 maart wordt het 80-jarig bestaan van het NKV groots gevierd. Zaterdag 24 zijn er van 12:00 tot 17:00 uur lezingen en workshops van onder anderen Piet Gerbrandy en Jacqueline Klooster. Meld je aan via ons en betaal slechts 5€! Stuur uiterlijk maandag 19 maart een mail naar ons met je voorkeur (eerste en tweede keuze) voor de workshops (zie https://www.nkv-lustrum.nl/lustrumdag/).

 

Vrijdag 30 maart: theatervoorstelling Andromache @ Bellevue

Na Smekelingen (eveneens een regie van Olivier Diepenhorst) en Troje Trilogie presenteert Toneelschuur Producties dit seizoen opnieuw een stuk gebaseerd op een eeuwenoude Griekse tragedie, Andromache van Jean Racine. Het begint om 20:30, van tevoren gaan we om 19 uur gezellig pizza eten bij Rimini in de Lange Leidsedwarsstraat. Tickets voor de voorstelling kosten 5,50€. Laat uiterlijk 26 maart weten of je mee gaat, naar de voorstelling en pizza eten!

 

Dinsdag 3 april: Paasborrel

Pasen is in aantocht! Ga je mee paaseieren zoeken in BG1? Dit jaar vanwege de drukke dagen met het lustrumtoneel op dinsdag. We verzamelen om 17 uur bij de bestuurskamer (kamer 0.11 BG1). Laverna zal zorgen voor wat te drinken en natuurlijk genoeg paaseieren.

 

Donderdag 5 / vrijdag 6 april: LUSTRUMTONEEL @ Het Amsterdams Lyceum

Op 5 en 6 april zullen acteurs en muzikanten van Laverna de komedie Amphitruo van Plautus opvoeren! Kom naar de mooie aula van Het Amsterdams Lyceum om te zien hoe je studiegenoten dit hilarische stuk tot leven brengen. In de mail die onlangs gestuurd is door de toneelcommissie kun je alle gedetailleerde informatie vinden.

 

Zaterdag 7 april: theatervoorstelling Nu ben ik Medea @ Frascati

Ga voor slechts 4€ mee naar deze moderne vertolking van Medea! Khadija El Kharraz Alami laat in deze monoloog zien hoe zij geniet van zowel de westerse wereld als de Marokkaanse. De vele tradities, de verschillen in cultuur, het spreken van meerdere talen, het geloven of niet geloven, de muziek, het eten, de vrijheid, alles is van grote invloed op haar zijn. Totdat deze rijkdommen gaan botsen.

Ook erachter komen hoe Medea hier modern verbeeld wordt? Reageer uiterlijk maandag 2 april op deze mail!

 

Donderdag 12 april: theatervoorstelling De Oresteia @ Schouwburg Amstelveen

In zijn Oresteia schetst Theu Boermans een wereld waarin de 'clash of civilizations' zojuist heeft plaatsgevonden: de oorlog tussen Oost en West is gestreden, dictator Agamemnon komt zegevierend thuis. Maar daar heeft zijn vrouw Klytaimnestra ter ere van zijn glorieuze thuiskomst een bloedstollende verrassing voor hem voorbereid, die zij hem onder het toeziend oog van hun kinderen toedient. De Oresteia laat zien wat er gebeurt als een vrouw in verzet komt tegen de barbarij die onze beschaving ondermijnt. De voorstelling begint om 20:00 en vindt plaats in de Grote Zaal van de Schouwburg Amstelveen. Tickets kosten 15€. We gaan sprinten dus aanmelden is niet nodig. We verzamelen om 19 uur bij de ingang van de Schouwburg.

Tot 19:00 vindt een college Taalkunde van de tweedejaars aan de VU plaats, van daar uit is het maar 15 minuten met de tram naar de schouwburg in Amstelveen.

 

Tips:

 

Vrijdag 16 maart: Miltonathon (EtCetera)

Voor de derde keer organiseert de studievereniging van Engels de Miltonathon. Nu is Paradise Lost, met haar epische stijl en vele verwijzingen naar de Oudheid ook superinteressant voor ons classici. Van 10:00 tot 18:00 Miltons gehele epische Paradise Lost lezen in PCH 1.14, je kan komen en gaan wanneer je wilt. Voor meer informatie: https://www.facebook.com/events/355737164902875/

 

Zaterdag 17 maart: Joris Luyendijk interviewt Ulrike Guérot over populisme in Europa @ Paradiso Noord

Op de zaterdag voor de verkiezingen kun je je onderdompelen in de problematiek van populisme in Europa. De gelauwerde journalist Joris Luyendijk interviewt Ulrike Guérot, auteur van een pamflet over de problematiek van populisme en lid van een democratische denktank in Berlijn voor de EU. Luister naar een problematiek die al eeuwen oud is (en bereid je alvast voor op de NKV-themadag van 9 juni, ook over populisme) om 20:00. Tickets kosten 10,21€.

 

Maandag 26 maart: theatervoorstelling Orfeo @ Stadsschouwburg

Monteverdi’s Orfeo is een prachtige opera over het beroemde verhaal van Orpheus en Eurydice. Kom kijken naar de interpretatie van dit stuk door een Frans gezelschap, waarbij de essentie van Monteverdi behouden blijft maar er toch ruimte is voor vernieuwende elementen. Zie deze link voor meer informatie:

https://stadsschouwburgamsterdams.nl/voorstellingen/13247-orfeo-je-suis-mort-en-arcadie

 

24-31 maart en 5-15 april: dansvoorstelling Dutch Doubles @ Het Nationale Ballet

Voor de dansvoorstelling Dutch Doubles hebben duo’s bestaande uit dansers en musici nauw samengewerkt om hun gezamenlijke creaties op het toneel te brengen. Dit leidde tot een bijzondere voorstelling bestaande uit vier duo’s, waaronder Impermanence van choreograaf Ernst Meisner en harpist Remy van Kesteren. De voorstelling begint op de meeste dagen om 20:15, op enkele dagen om 14:00. Kaartjes zijn beschikbaar vanaf 18€. Zie deze link voor meer informatie: https://www.operaballet.nl/nl/doublebill/2017-2018/voorstelling/dutch-doubles.

 

Dinsdag 10 april: lezing Denkers in de Oudheid @ Spui25

Tijdens de studie wordt vaak verteld hoe de oudheid de basis vormt van de westerse filosofie. Maar welke rol speelden filosofie en ‘denken’ als activiteit in de oudheid zelf? Deze vraag zal door Charles Hupperts en David Rijser worden besproken. Charles Hupperts zal vertellen over keizer Marcus Aurelius. David Rijser behandelt de vraag hoe Romeinse schrijvers en kunstenaars met het motief ‘denken’ omgingen. Vervolgens zullen beide heren met elkaar in gesprek gaan, gemodereerd door Raphael Hunsucker. Zie deze link voor meer informatie en het aanmeldformulier:

https://spui25.nl/gedeelde-content/evenementen/evenementen/2018/04/denkers-in-de-oudheid.html

 

April / mei: theatervoorstelling Oedipus @ Stadsschouwburg

In april en mei wordt een absoluut klassiek stuk gespeeld in de de Schouwburg: de Oedipus Rex van Sophocles. In de Stadsschouwburg zal Toneelgroep Amsterdam onder leiding van regisseur Robert Icke (die eerder een succesvolle Oresteia heeft neergezet) deze tragedie opvoeren. In dit stuk gaat Icke terug naar de wortels van het stuk en de vraag in hoeverre Oedipus nu echt schuldig is. Voor meer informatie: https://stadsschouwburgamsterdam.nl/voorstellingen/12589-oedipus. Waarschijnlijk gaat Laverna in mei, maar als je niet kan wachten kan je ook nu al van dit meesterwerk genieten!

 

Liefs,

 

Het Lavernabestuur