Lieve Laverniones,

Het einde van het jaar 2018 is alweer in zicht. Overal in de stad worden voorbereidingen getroffen voor het kerstfeest en velen vragen zich af: zouden we dit jaar een witte kerst krijgen? Voor het zo ver is moeten de studenten zich eerst nog door de tentamenweek slaan. Gelukkig staan er genoeg Laverna-activiteiten op het programma om ontspanning te bieden tijdens het leren, of om je op te verheugen. Kom tot rust tijdens de Oedipe van Enescu, wens op donderdag 20 december de andere Laverniones een fijne kerst tijdens de Laverna Kerstborrel, of laat vrijdag 21 december je mooiste outfit en beste dansmoves zien tijdens het FGW Gala! Het einde van het ene jaar betekent ook vooruitkijken naar het volgende. Daarom staan de eerste activiteiten van januari ook al op het programma, onder andere het enige echte Laverna Nieuwjaarsdiner!

Het Lavernabestuur wenst iedereen alvast een heel mooi kerstfeest en een gelukkig 2019!

Overzicht activiteiten

Tips

 

Meer informatie over de activiteiten

Woensdag 12 december: Oedipe Opera @ Stopera

Aanstaande woensdag gaat Laverna om 20:00 uur naar de opera Oedipe die sinds kort in de Stopera speelt! We krijgen ontzettend veel korting, dus een kaartje kost maar €9,50!

De Franstalige opera Oedipe is een van de weinige theaterwerken waarin het hele leven van Oedipus wordt verteld. Het einde is in de versie van de Roemeense componist George Enescu milder dan in de meeste andere versies: nadat hij ontdekt heeft dat de vloek die op hem rustte in vervulling is gegaan zwerft Oedipus nog jarenlang rond met zijn dochter Antigone en wil hij niet meer kunnen zien. In de versie van George Enescu vindt Oedipus een vredig levenseinde in een heilig woud in de buurt van Athene. Tevens is de muziek van Enescu is zeer toegankelijk. De pastorale sfeer wordt door Enescu opgeroepen door het gebruik van flarden Roemeense volksmuziek, die contrasteren met donkerdere klanken die de slagen van het noodlot vertegenwoordigen.

Zie de mail die op 3 december is verstuurd voor meer informatie over hoe je je aan kunt melden!

 

Donderdag 20 december: Laverna Kerstborrel @ Zeppos

Het kon natuurlijk niet dat we wel een Sinterklaasborrel en een Paasborrel hebben, maar dat we niets doen met kerst. Op donderdag 20 december houden we dit jaar een Kerstborrel in Kapitein Zeppos, zoals gewoonlijk om 17:00. Kerst komt vroeg dit jaar, want Laverna betaalt je eerste drankje. Dit is een extra betaalde borrel, maar daar vragen we wel wat voor terug… Kom namelijk in je lelijkste kersttrui of bedenk een eigen kerstoutfit!

 

Vrijdag 21 december: FGW Gala @ Tolhuistuin

Op vrijdag 21 december als afsluiting van de tentamenweek en van het jaar, zullen we samen met de gehele Faculteit der Geesteswetenschappen een feestelijk kerstgala houden. De deuren gaan open om 22:00 (en dicht om 00:00), en het feest gaat door tot 4:00. Kaartjes voor leden kosten €10,-. Als je een introducé mee wilt nemen mag dat, maar die betalen €12,-! Trek je mooiste pak of jurk aan, en kom gezellig het begin van de vakantie inluiden!
Voor meer informatie zie het facebook-evenement: https://www.facebook.com/events/448966685633520/

 

Vrijdag 11 januari: MuCie-activiteit @ Centraal Museum Utrecht

Er zit weer leven in de Museum Commissie van Laverna! De heugelijke renaissance van de commissie zal op 11 januari worden gevierd met een bezoek aan de Caravaggio-tentoonstelling in het centraal museum te Utrecht. We willen rond 11 uur vanaf Amsterdam centraal vertrekken, maar preciezere tijden en locaties volgen nog. Meld je aan door een mailtje te sturen.

 

Vrijdag 18 januari: Nieuwjaarsdiner

Traditiegetrouw organiseert Laverna dit jaar wederom het Nieuwjaarsdiner! Onder het genot van heerlijke gerechten zullen we het nieuwe jaar inluiden en bovendien de 26ste verjaardag van Laverna vieren! Het Lavernabestuur verzorgt de hartige gerechten, aan jullie het verzoek om je favoriete, zelfgemaakte dessert mee te nemen om te delen met je medestudenten. Meer informatie over de avond volgt later, maar blokkeer deze datum alvast in je agenda en bedenk alvast welk dessert je mee gaat nemen!


Meer informatie over de tips

 

Donderdag 6 december: Anthony and Cleopatra @ Tuschinski

Tijdens deze voorstelling van liefst 220 minuten wordt de uitvoering van Shakespeare’s Antony & Cleopatra door het Nationale Theater live gestreamd. Ralph Fiennes en Sophie Okonedo spelen Shakespeare’s gedoemde koppel in zijn grote tragedie over politiek, passie en macht.

Zie voor alle informatie deze link:

https://www.pathe.nl/film/24181/nt-live-antony-cleopatra?bioscoop=tuschinski

 

Vrijdag 7 december: King Lear @ Carré
Aanstaande vrijdag om 20:00 brengt Toneelgroep Maastricht King Lear van William Shakespeare. Een klassieker die men gezien moet hebben. Bol van gekonkel en verraad, onrecht en verderf, van doortrapte intriges, maar zeker ook van klaterende taal.

De oude koning Lear wil zijn rijk verdelen onder zijn drie dochters Goneril, Regan en Cordelia. Om beurten vraagt hij hun hoeveel ze van hem houden. Maar Cordelia heeft een geweten. Ze weigert de vleierij van haar oudere zussen te overtreffen en uitgerekend zij, de oogappel van haar vader, wordt verstoten. Parallel aan dit verhaal spelen de intriges tussen Gloucester en zijn zonen Edmund en Edgar.
Voor meer informatie, zie: https://carre.nl/voorstelling/kinglear

 

Maandag 10 december: Medea: ik ben woedend, net als jij @ de Balie

Aanstaande maandag wordt om 20:00 uur in de Balie een deel van Medea van Euripides opgevoerd! Daarna wordt de tragedie vanuit een ander perspectief dan normaal belicht en besproken: de gasten wordt gevraagd of zij iets van hun eigen woede kunnen herkennen in wat ze op het toneel gezien hebben en er wordt teruggegaan naar de oorsprong van het opvoeren van tragedies, door niet alleen te focussen op de kunst en het amusement dat zo'n voorstelling behelst, maar door ook te kijken naar een andere manier die in de oudheid meer gebruikelijk was dan nu: het kijken naar toneel als een vorm van verwerking.

Meld je aan door een mail te sturen naar: voorzitter@nkv.nl. Meer informatie (en kaartjes) via: https://www.debalie.nl/agenda/podium/medea%3a-ik-ben-woedend%2c-net-als-jij/e_9783710/p_11772921/.

 

Donderdag 13 december: NKV-lezing, Beelden van Hoop en Verwachting @ Het Amsterdams Lyceum

Op donderdag 13 december organiseert het NKV, samen met Dante Alighieri, een (kerst)lezing over vroeg-christelijke kunst in het oude Rome. Aan de hand van vaak uniek beeldmateriaal zullen we zien hoe die kunst zich geleidelijk ontwikkelt binnen en vanuit de context van de seculiere Romeinse kunst. Fresco’s in de catacomben van de 3e eeuw, reliëfs op de sarcofagen van de 4e eeuw. Er is continuïteit en discontinuïteit. We zullen proberen te ontdekken wat de eigen structuur is van deze vroege christelijke kunst en wat de belangrijke beeldthema’s zijn. Aan de hand van enkele van deze beeldthema’s zullen we zien hoe de grondschema’s van deze vroege christelijke kunst doorwerken in de latere kunst. Voor meer informatie zie de site: https://www.nkv.nl/agenda/beelden-van-hoop-en-verwachting

 

Liefs,

 

het Lavernabestuur