Lieve Laverniones,

 

Het tweede semester is losgebarsten en dat betekent dat er meerdere grote activiteiten in aantocht zijn. Eerst vindt aankomende donderdag de ALV plaats en daarna kunnen we beginnen met de voorpret voor de stedenreis naar München! Kom alvast helemaal in de stemming bij de pubquiz München en de Münchener avond! Ook voor degenen die helaas niet mee op reis gaan zijn er veel leuke activiteiten. We gaan bijvoorbeeld twee keer naar het theater en naar de film met het NKV. Kortom, voor iedereen genoeg activiteiten om zich de komende maand te vermaken!

 

Tot gauw bij de borrel en activiteiten!

 

Liefs,

het Lavernabestuur

 

Overzicht activiteiteN

 

Tips

 

Meer informatie over de activiteiten:

 

Donderdag 7 februari: ALV @ OMHP D1.18B

Aanstaande donderdag vindt de halfjaarlijkse Algemene Ledenvergadering plaats. Wil je meepraten over de plannen van Laverna, heb je kritiek of juist complimenten, of wil je een geheel nieuw punt aandragen? Dit is je kans! Onder het genot van een biertje zullen we het hebben over het afgelopen semester, het komende semester en natuurlijk zal de bestuurswissel plaatsvinden! Na afloop van de ALV zetten we de avond voort bij Zeppos.

De ALV begint om 18:00 uur, maar vanaf 17:00 uur kun je al in het lokaal komen pre-borrelen. Zie ook het facebook-evenement: https://www.facebook.com/events/397857210949546/

 

Maandag 11 februari: Caligula @ ITA

Op maandag 11 februari gaat Laverna weer naar het toneel! Dit keer gaan we naar de Caligula van Camus in de regie van Thibaud Delpeut in het Internationaal Theater Amsterdam (ook wel bekend als de Stadsschouwburg). De voorstelling begint om 20:30, tickets kosten €12 of €9,50 (CJP). De aanmelddeadline is woensdag 6 februari, dus stuur snel een mailtje als je mee wilt! Zie voor meer informatie onze mail van maandag 4 februari hierover. Voor meer informatie zie de site: https://ita.nl/nl/voorstellingen/caligula/84/#tickets

 

Donderdag 14 februari, 16:00 - 18:00 uur: VariaCie lezingenmiddag @ OMHP C1.05

Plan je Valentijnsdag nog niet vol! Deze lezingen wil je namelijk echt niet missen! De VariaCie (de lezingencommissie van Laverna) is weer tot leven gekomen en om dat te vieren heeft de commissie drie sprekers gevraagd om volgende week donderdag een lezing te geven over het thema ‘identiteit. Lola Bos, Daan van Diemen en dr. Martijn Icks zullen elk een lezing van ongeveer 25 minuten houden. De lezing van Daan gaat over de rede van Pacatus op Theodosius de Grote en over hoe de Gotische bondgenoten en Romeinse tegenstanders daarin worden neergezet. Vervolgens zal Martijn Icks spreken over keizers en keizerinnen die in Romeinse historiografische en biografische teksten gepresenteerd werden als cross-dressers. Tenslotte zal Lola een lezing houden over de manier waarop de nazi's met de Griekse beeldhouwkunst omgingen. Dus vergeet Cupido voor twee uurtjes en kom naar Laverna!

 

Donderdag 14 februari: Platonische Valentijnsborrel @ Zeppos

Dit jaar valt Valentijnsdag precies op een donderdag en aangezien wij iedere kans willen aangrijpen om de borrel nóg specialer te maken dan normaal presenteren we dit jaar de Platonische Valentijnsborrel. Grijp deze gelegenheid aan om je medestudent eens extra te bedanken dat je altijd college-aantekeningen mag overnemen als jij je weer eens verslapen hebt, voor al die biertjes die iemand elke week weer voor je koopt, of gewoon omdat je die persoon zo erg waardeert. In verband met de VariaCie lezingenmiddag begint de borrel om 18:00 uur, gewoon bij ons vertrouwde café Kapitein Zeppo.

 

Zaterdag 16 februari: EOL-lezingendag @ APM

Ter ere van de nieuwe tentoonstelling in het Allard Pierson Museum, genaamd “Van Nijl tot Amstel”, heeft Ex Oriente Lux van 13:00-16:00 een lezingenmiddag georganiseerd, die wij samen met onze vrienden van Synkratos zullen bijwonen. De nieuwe opstelling staat in het teken van culturele uitwisselingen in de Oude Wereld en zal door middel van objecten uit oost tot west de overeenkomsten tussen samenlevingen laten zien. Meld je voor zondag 10 februari bij ons aan! Geef daarbij aan of je lid bent van het NKV of EOL, aangezien je

daarmee korting krijgt. Een normaal ticket kost via Laverna €5, en een NKV/EOL-ledenticket €2,50! Voor meer informatie zie de site: http://www.exorientelux.nl/activiteit/contacten-en-kruisbestuivingen-in-de-oude-wereld/

 

Woensdag 20 februari, 20:00 uur: Don Caravaggio @ Frascati theater

Tussen 19 februari en 2 maart speelt in theater Frascati een voorstelling vol decadentie, pracht en emotie over Caravaggio, met wie sommigen al kennis hebben gemaakt tijdens de afgelopen MuCie activiteit. Caravaggio is berucht door zijn losse moraal en rebelse kijk op de kunst. In het toneelstuk mengt regisseur Charli Chung aspecten van Caravaggio's leven met het fictieve leven van Don Juan uit de komedie van Molière. Laverna gaat op 20 februari om 20:00 uur naar dit experimentele stuk. Meld je aan uiterlijk woensdag 13 februari om mee te gaan! Een ticket kost €5,00! Voor meer informatie zie de site: https://www.frascatitheater.nl/caravaggio-charlichung

 

Donderdag 21 februari, 17:00 uur: pubquiz München @ Café Tapmarin

Of je nou mee gaat op reis of niet, een pubquiz is altijd leuk! En een Laverna-pubquiz al helemaal, natuurlijk. Aarzel dus niet en ga onder het genot van een drankje de strijd aan met je studiegenoten. Hoe heten ook alweer alle heuvels waar Rome op gebouwd is? Hoe schrijf je C.C.A.c.N.P. Laverna voluit? Wie schilderde ook alweer dat ene schilderij van Arachne. Je weet wel. Dat ene. En veel belangrijker nog voor deze gelegenheid: wat is de Beierse naam voor München? Weet jij de antwoorden op deze vragen? Of wil je ze juist heel graag weten? Kom dan vooral donderdag 21 februari naar de München-pubquiz in Café Tapmarin (Van Woustraat 130)!

 

Woensdag 27 februari: Münchener avond @ Emma

Om alvast helemaal in de Münchener sfeer te komen organiseren we naast de pubquiz nog een avond die in het teken van onze reis zal staan! Terwijl jullie alvast kennis maken met wat München allemaal te bieden heeft op culinair en muzikaal gebied zullen jullie ook allerlei interessante weetjes en fun-facts leren over onze reisbestemming!

Wanneer: woensdag 27 februari, 20:00 uur

Waar: in Emma’s (nieuwe) huis, Herengracht 306-2

 

Woensdag 13 maart: NKV-filmlezing ‘Call Me by Your Name’ (en koepelactiviteit) @ de Uitkijk

Op woensdag 13 maart zullen we naar de allereerste NKV-filmlezing gaan samen met Synkratos! Deze avond begint om 20:30 in bioscoop de Uitkijk met een lezing verzorgd door Charles Hupperts. Daarna zullen we om 21:00 lekker achterover zitten en genieten van de geweldige, prijswinnende film ‘Call Me by Your Name’ van Luca Guadagnino uit 2017. Heb je ook zin om gezellig met z’n allen van de film te genieten? Stuur ons een mail en geef daarbij aan of je wel of geen NKV-lid bent en zo niet, of je een studenten- stads- of CJP-pas hebt. Voor NKV-leden, kost een kaartje €3,-, voor studenten (en bovengenoemde pashouders) €4,50 en voor de overigen €5,50. Aanmelddeadline is 5 maart 17:00 uur.

Voor meer informatie zie de site van het NKV: https://www.nkv.nl/agenda/filmlezing-call-me-your-name

 

Meer informatie over de tips:

 

Colleges Latijn in de Europese cultuur van David

In blok 1 van semester 2 geeft David weer colleges over Latijn in de Europese cultuur van eind vierde eeuw helemaal tot aan de mid-17e eeuw. Hierbij zullen vele auteurs uit die periode voorbij komen: van Augustinus tot Dante, en van Einhard tot Janus Secundus. De hoorcolleges zijn te volgen voor iedereen die geïnteresseerd is in OMHP C1.23 op maandag (13:00-15:00) en donderdag (9:00-11:00). Voorbereiden of aanmelden is niet nodig, kom er gewoon gezellig bijzitten!

 

Cursus Italiaans van het Taalhuis op Sardinië

In juli 2019 organiseert Taalhuis een taalreis naar Sardinië, waar je zowel taallessen als excursies kunt volgen. Stel je voor: terwijl je de lekkerste Italiaanse gerechten kookt leer je ook nog de Italiaanse taal. Wie wil dat nou niet? Extra mooi is dat Laverniones 10% korting krijgen op deze reis! Zie de website voor meer informatie:

https://taalhuisamsterdam.nl/taalreis/italiaans-op-sardinie/

 

Zaterdag 9 februari, 20:00 uur: Aïda van Verdi @ Stadsschouwburg Amstelveen

Dat liefde sterker is dan vijandschap bewijst Verdi in zijn exotische opera Aïda. Het verhaal leent zich voor spectaculair theater met als hoogtepunt de Triomfmars. Toch is Aïda een intiem en ontroerend drama: de Egyptische legeraanvoerder Radames mag na zijn overwinning op de Ethiopiërs trouwen met koningsdochter Amneris. Intussen houdt hij van haar slavin Aïda, dochter van de overwonnen Ethiopische koning. Dat kwetst Amneris en als Radames dan ook nog een militair geheim verraadt, blijkt dat Aïda en hij elkaar, gelijk aan Romeo en Julia, trouw zullen zijn tot in de dood. Wie Verdi's muziek hoort, waant zich in het oude Egypte. Wie zijn opera ziet, begrijpt de kracht van de liefde.

Het is allemaal iets te tragisch voor Valentijnsdag, daarom wordt deze opera opgevoerd op zaterdag 9 februari. Kaartjes zijn te koop vanaf € 46. Voor meer informatie zie de site: https://schouwburgamstelveen.nl/seizoen-18-19/a%C3%AFda-(verdi)/

 

Donderdag 14 februari: Under the Stars, Greek Theater in Amsterdam @ Boom Chicago

Prosopa Events en Alfa Idea presenteren de Griekse theatervoorstelling ‘Under the Stars’ onder andere in Amsterdam! Het stuk vertelt het verhaal van Menia en Nickolis die samen opgroeien op een eiland in de Aegeïsche zee, van alles meemaken en verliefd worden. Ook al raakt de realiteit van het volwassen leven hen, tussen de twee blijft een vuur branden. Het stuk laat zien hoe twee geliefden tijdens hun laatste ontmoeting worden verscheurd door keuzes en emoties. Een bitterzoet verhaal over grootse verwachtingen en de wrede realiteit. Zie voor meer informatie de website van Prosopa Events:

https://www.prosopaevents.com/under-the-stars

 

Vanaf 15 februari: Alle Rembrandts @ Rijksmuseum

Het Rijksmuseum bezit een schat aan kunstwerken van Rembrandt, niet alleen de bekende schilderijen, maar ook 60 prenten en 1300 etsen. In het Rembrandtjaar stelt het museum alle Rembrandts in zijn bezit op. Een unieke kans dus om de intrigerende kunstenaar beter te leren kennen door middel van zijn werken! Zie voor meer informatie de website:  https://www.rijksmuseum.nl/nl/alle-rembrandts


14-17 en 21-23 februari Lucebert @ Roode Bioscoop

In februari brengt Theatergroep Flint de woorden van Lucebert op het toneel. Deze muziektheatervoorstelling is gebaseerd op de werken van de grote Nederlandse dichter, en  Flint maakt van het werk een theatraal, visueel en muzikaal spektakel met spoken word, jazz, beats, soundscapes en hallucinerende beelden; een vuurspuwende vulkaan. Voor meer informatie en tickets zie de site: https://www.iamsterdam.com/nl/uit/theater/theater-toneel/lucebert-door-theatergroep-flint

 

17-19 februari Who’s Afraid of Virginia Woolf @ Brakke Grond
Van de 17e tot en met de 19e van februari speelt theatergezelschap de Koe het gelauwerde toneelstuk “Who’s Afraid of Virginia Woolf”. In dit stuk belanden Nick, een ambitieuze jonge hoogleraar, en Honey na een faculteitsfeestje op het appartement van de oudere professor en zijn vrouw. Eerst zijn zij, net als het publiek, slechts toeschouwers, maar langzaamaan worden ze meegesleurd in de wrede mentale spelletjes die George en Martha met elkaar spelen, verdwaald ergens op de schemerige grens tussen fictie en realiteit.

Tickets kosten online voor studenten slechts een tientje. Zie voor meer informatie en de ticketverkoop de site: https://www.brakkegrond.nl/agenda/de-koe-0

 

1-29 februari: Rembrandt’s Social network @ Rembrandthuis

Gedurende de maand februari zal in het Rembrandthuis de tentoonstelling Rembrandt’s Social Network te zien zijn, in het kader van het Rembrandtjaar, 350 jaar na zijn dood. Hierin zal je Rembrandt beter leren kennen via zijn extensieve vriendengroep: van jeugdvriend Jan Lievens tot kunstkenner Jan Six. Maar wie waren precies zijn ware vrienden, en wie eerder kennissen? Kom het zien in het Rembrandthuis, en leer tegelijkertijd van de slimme manier waarop Rembrandt zijn netwerk inzetten om zijn kunst te verspreiden. Koop je tickets op: https://www.rembrandthuis.nl/tickets-shop/

Zaterdag 2 maart, 13:30 - 15:50 uur: Kaïn en Abel van Scarlatti @ Concertgebouw

In Italië kwamen rond 1700 de opera én het oratorium tot grote bloei; Venetië, Rome en Napels waren de grote muziekcentra. De in Palermo geboren Alessandro Scarlatti werkte in elk van deze steden. Rond 1707, terwijl hij voor de opvoering van twee van zijn opera’s in Venetië verbleef, componeerde hij het dramatisch oratorium Il primo omicidio, ‘de eerste moord’. De opera ging over de twee zonen van Adam en Eva, Kaïn en Abel: de landbouwer Kaïn vermoordt de schaapherder Abel uit jaloezie.

Maar eigenlijk schreef Scarlatti hiermee een opera, want de aria’s en vele duetten duiken diep in het emotionele leven van de karakters. Officieel is het dan ook geen oratorium maar een ‘trattenimento sacro’, oftewel ‘sacraal entertainment’. Scarlatti introduceerde talloze vernieuwingen die het dramatische gehalte van zowel opera als oratorium ten goede kwamen. Zijn uitvinding van het expressieve en door het orkest begeleide recitatief zou Vivaldi, Händel en vele anderen later de richting wijzen. Kaartjes zijn te koop vanaf € 41. Voor meer informatie en tickets zie: https://www.concertgebouw.nl/nl/page/35799

Zondag 10 maart: Klimaatmars @ De Dam
Alhoewel een deel van de Laverniones op deze zondag prettig vermoeid de lange treinreis van München naar Amsterdam zal maken, wilden we hen die niet meegaan toch wijzen op de Klimaatmars die de tiende vanaf de Dam zal plaatsvinden. Het klimaatakkoord was de afgelopen weken topic van discussie, maar echte vooruitgang is er nog niet geweest en als er niet snel iets gebeurd is het te laat. In heel Nederland en heel Europa vinden stakingen en marsen plaats om hier aandacht voor te vragen. Als studievereniging voor en door studenten geven wij natuurlijk ook om de toekomst en dus om het klimaat, daarom willen we iedereen aanmoedigen mee te doen aan de mars. Voor meer informatie, zie het facebookevenement: https://www.facebook.com/events/1602838249819262/

 

Donderdag 14 maart: retorica-middag Piet
Op donderdag 14 maart van 13:00 tot 17:00 vindt er ergens in OMHP (precieze plaats wordt t.z.t. bekend) een retorica-middag plaats in het kader van de colleges Cicero (Latijn 2). Samen met Thomas Hart, UvA-alumnus GLTC en LTC en tegenwoordig speechschrijver bij het ministerie van Economische Zaken, duiken ze een middag in het hedendaags gebruik van de politieke welsprekendheid. De middag heeft het karakter van een workshop. Na een inleiding gaan de deelnemers zelf aan het werk met een actuele en controversiële kwestie, hetgeen in de loop van de sessie moet resulteren in een korte maar vlammende redevoering. Voor de eerstejaars is de middag een verplicht onderdeel van de module Latijn 2, maar studenten uit andere jaren zijn van harte uitgenodigd om mee te doen. Wel moet je je aanmelden door een mailtje aan Piet te sturen (p.s.gerbrandy@uva.nl).

 

Woensdag 10 april 17-19 uur: CGCG presentatie @ Spui25

We hebben lang in spanning moeten wachten, maar eindelijk is het zo ver: de CGCG komt uit! Ter ere hiervan wordt er op woensdag 10 april een presentatie georganiseerd, waarbij Geoffrey Horrocks, hoogleraar Griekse taalkunde uit Cambridge, speciaal voor dit evenement een lezing zal verzorgen getiteld: 'Voices: reflections on the occasion of the launch of the CGCG’. Na afloop is er een borrel waarbij je de auteurs Evert van Emde Boas, Albert Rijksbaron, Luuk Huitink en Mathieu de Bakker kunt feliciteren met hun publicatie. Aanmelden kan via de site van Spui25. Geef je snel op want vol=vol!  http://www.spui25.nl/spui25-en/events/events/2019/04/the-cambridge-grammar-of-classical-greek.html

 

Woensdag 24 april: metriek-practicum (locatie wordt t.z.t. bekend gemaakt)

In kader van het eerstejaars college Grieks en Latijns drama vindt er op 24 april tussen 13:00 en 17:00 een practicum over metriek plaats. Hierin zullen Piet Gerbrandy en Emilie van Opstall de deelnemers in een hoog tempo vertellen over de hexameter, het elegisch distichon, de Sapphische strofe, Alcaeïsche strofe, de Griekse iambische trimeter, de Latijnse hendecasyllabe en de Latijnse choliambe. De middag is voor de eerstejaars verplicht, maar iedereen die graag bezig willen zijn met poëzie en beter willen worden in metriek is van harte welkom. Aanmelden kan bij Piet op: p.s.gebrandy@uva.nl